Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Reflü Belirtileri ve Risk Faktörleri

    Reflü belirtileri ve risk faktörleri hakkında bilgi edinin. Mide yanması, hazımsızlık ve boğaz ağrısı gibi reflü belirtileri nelerdir? Reflüye neden olan risk faktörleri nelerdir?

    Reflü belirtileri ve risk

    Zira ülkemizde her 5 kişiden 1’inde görülen reflünün başlıca belirtileri mide yanması, göğüs ağrısı, yutma zorluğu ve geğirme olarak sıralanıyor. Tedavi edilmezse reflünün ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Acıbadem Altunizade Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Şişman “Genellikle yaşam tarzı değişikliği ve ilaçla tedaviye başlıyoruz. Ancak bazı hastalarda cerrahi tedavi gerekebiliyor. Son zamanlarda tıp dünyasında giderek yaygınlaşan ameliyatsız endoskopik reflü tedavisinde başarı oranı yüzde 85 gibi oldukça yüksek bir rakamı buluyor” diyor.

    Reflü Oluşturan Faktörler

    Hatalı yeme alışkanlıkları (gece geç yeme, yedikten sonra hemen uzanma, tıkınırcasına beslenme), bazı asitli ve yağlı yiyeceklerin tüketimi, obezite, hamilelik, sigara kullanımı, alkol tüketimi, stres ve ağrı kesici kullanımı, kan sulandırıcı veya romatolojik ilaçlar reflüye sebep olabilen faktörler arasında yer alıyor.

    Reflü Belirtileri ve Etkileri

    Reflü belirtileri arasında mide yanması, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü, geğirme ve öksürük bulunuyor. Hastalar genellikle “Göğsüm yanıyor”, “Ağzıma acı su geliyor”, “Yemek yedikten sonra rahatsızlık hissediyorum”, “Boğazımda gıcıklanma oluyor” gibi ifadelerle şikayetlerle dile getiriyor. Ayrıca reflünün uzun vadede oluşturduğu tahriş ve hasar sonucunda yemek borusunda darlık, ülser, kanamalar ve hatta Barret’s özofagus gibi ciddi komplikasyonlar gelişebiliyor.

    Reflü Tedavi Yöntemleri

    Reflü tedavisi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla başlasa da ileri vakalarda cerrahi müdahale veya endoskopik tedaviler tercih edilebilmektedir. Ameliyatsız endoskopik tedavi yöntemlerinden biri olan Anti Reflü Mukozal Ablasyon (ARMA) yöntemi, yüksek başarı oranı ve daha az invaziv olması nedeniyle tercih edilen bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.